Domácí těstoviny
Domácí těstoviny pro Vaši restauraci či domácnost, ihned k odběru, neváhejte nás kontaktovat.
Domácí těstoviny, těstoviny, čerstvá pasta, čerstvé těstoviny, výroba těstovin, pasta, freah pasta, domaci testoviny,
50617
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-50617,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.1,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Historie těstovin

Historie těstovin vznikla v několika oblastech a později se rozšířila do celého světa.

Podle některých starých pramenů těstoviny vynalezli Čínané a Marco Polo je pak představil Itálii v roce 1292. Nicméně původ těstovin spadá do období antického Říma. První zmínky o nich můžeme číst ve známé Apiciově knize, který žil v době Tiberia (1. stol. n. l.), kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami “lasagne”.

Další zmínka o těstovinách pochází až z 12. století, kdy Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, na které se podávaly “macarrones sen logana”, tj. těstoviny v omáčce. O století později zmiňuje těstovina Jacopore da Todi a o pět o století později se objevují ve známých Boccacciových povídkách.

Ve středověku na Sicílii jedli sušené těstoviny a to zejména Arabové, kteří tam v té době vládli. Tyto sušené těstoviny měly tu výhodu, že vydržely poměrně dlouho připravené. To přišlo vhod tzv. námořním republikám (Benátky, Janov, Pisa, atd.), které potřebovaly pro své námořníky jídlo na dlouhé cesty. Brzo začala vyrábět své vlastní těstoviny oblast kolem Neapolského zálivu.

V 15. stol. se objevuje první popis na děrované těstoviny a na ploché těstoviny (podobné našim nudlím). Těstoviny však stále v jídelníčku nehrály důležitou roli (kromě neapolské oblasti). Mimo jiné i proto, že na její výrobu bylo potřeba zvláštního druhu pšenice, která se do severnějších oblastí musela dovážet (ze Sicílie) a proto těstoviny byly dostupné pouze bohatším vrstvám, zatímco ostatní jedli převážně zeleninu.

Situace se zlepšila teprve v 18. století. Bylo to zejména technickým pokrokem. Byly vylepšeny hnětací stroje a zejména byl vynalezen lis na těstoviny. Dále to bylo soustředění malých zemědělských usedlostí ve větší zemědělské celky, které byly schopny zajistit větší množství speciální pšenice. To byl základ proto, aby se těstoviny staly základním jídlem i pro ty nejchudší.

K dalšímu rozšíření a zlevnění těstovin přispělo “zavedení” elektřiny do výroby na začátku 20. století. Výroba, která kdysi trvala celý měsíc se nyní vyrobila za pouhou 1 hodinu. Navíc nebyli výrobci odkázání při sušení na klimatické podmínky.

Je známo, že největšími obdivovateli těstovin jsou Italové (mají i své muzeum těstovin). Pro ně jsou těstoviny poezií. Bezpočet receptů a přes 300 druhů drželi téměř 400 let v tajnosti. Přesto jsou dnes těstoviny známy po celém světě…